1. Wecandoo
 2. /
 3. Onze workshops
 4. /
 5. Aardewerk & keramiek

Keramiek repareren op japanse wijze

2u initiatie met Annelies

Kennis van kintsugi

Uw bord of kom gerepareerd

€ 69,00

per persoon

De workshop in detail

 • 2u
 • 2 tot 10 deelnemers
 • 15 jaar min.
 • Welkom in de wondere artistieke wereld van Annelies!

  Tijdens de workshop leert u over de beroemde Japanse Kintsugi-techniek. U ontdekt hoe gebroken keramiek de kunst van de imperfectie uitdrukt, en u beseft hoeveel voldoening het repareren ervan kan geven.

  De Japanse Kintsugi-techniek, die dateert uit de 15e eeuw, toont hoe gebarsten of gebroken aardewerk met bladgoud kan worden gerestaureerd.

  Daarbij wordt elke breuk bewust benadrukt in plaats van verdoezeld. Deze techniek sluit perfect aan bij actuele trends als imperfect design, ecologie en vakmanschap.

  De schoonheid van imperfectie, volgens de (eveneens) Japanse filosofie van WabiSabi, is het uitgangspunt van de workshops. Na een inleiding en een ontspanningsoefening gooit u een bord of kom naar keuze in stukken, waarna u de scherven met een speciale gouden Kintsugi-lijm in elkaar zet.

  Daarbij ontdekt u hoe waardevol het is om tijdens deze workshop volledig geconcentreerd te zijn. En de ontwikkeling van uw motorische vaardigheden terwijl u bezig bent, is een andere vaak onderschatte meerwaarde van deze workshop.

  Bewust worden van de waarden van Kintsugi terwijl u daadwerkelijk met de techniek werkt kan nuttig zijn in veel situaties in uw dagelijks leven, simpelweg doordat u meer inzichten krijgt in de aanpak van allerlei problemen. Het is de ervaring van loslaten en opnieuw beginnen.

  Voor deze workshop hoeft u alleen maar een beschadigd bord of kom mee te nemen, of eentje die het waard is om voor de gelegenheid gebruikt te worden! En wees gerust... Annelies heeft indien nodig extra stukken beschikbaar tijdens de workshop.

  De workshop is een mooie gelegenheid om een zen-moment te beleven, in het besef dat imperfectie ook aanvaardbaar is. En aan het einde hebt u een prachtige, zelfgemaakte creatie. En bovenal, hebt u geleerd iets te herstellen dat kapot is.

  Locatie van de workshop

  De workshop is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

  Deze plaats is niet toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

  Extra informatie

  Talen van de workshop

  English
  Nederlands

  Praktische informatie

  Voor deze workshop hoeft u alleen maar een bord of kom mee te nemen die beschadigd is of die u kunt gebruiken voor de gelegenheid!

  Wecandoo - Ontmoet Annelies N.

  Ontmoet Annelies N.

  Repair Artist

  Na haar opleiding aan het gerenommeerde ArtEZ in Arnhem ging Annelies aan de slag in de modebranche als fashion designer en al snel daarna maakte ze workwear voor ambachtslieden om hun vaardigheden te tonen.

  In december 2020 is zij gestart met reparatieworkshops geïnspireerd op Japanse technieken. Haar doel: objecten restaureren om ze een meerwaarde en een tweede leven te geven!

  Daarnaast vindt ze het belangrijk om kennis en vakmanschap door te geven en mensen bewust te maken van het feit dat elk modeartikel dat we kopen uren werk inhoudt. Deze uren zijn vaak het duurste deel van het proces. Bovendien zijn zij de bron van de meeste CO2-uitstoot, aangezien de lagelonenlanden nog ver van het Westen verwijderd zijn.

  In haar workshops werkt Annelies alleen met zorgvuldig geselecteerde hoogwaardige materialen die duurzaam en steeds herstelbaar zijn. Ze gebruikt dagelijks gerecycleerde materialen, waarmee ze aan geüpcyclede kunstcreaties kan werken.

  De Japanse techniek van Kintsugi die zij in haar werkplaatsen gebruikt, bestaat uit het repareren van gebroken aardewerk en porselein met goudlijm. Maar volgens Annelies zijn er andere manieren om waarde toe te voegen aan een object door het te repareren, met behulp van een beetje creativiteit, ervaring en vaardigheid!

  Dat is de filosofie van deze workshops, waarin u verschillende technieken leert die van toepassing zijn op verschillende materialen en voorwerpen (voornamelijk textiel en keramiek).

  Een ander belangrijk onderdeel van de filosofie is de kunst van imperfectie en de schoonheid van littekens. Met dit principe in gedachten gebeurt het vaak dat het resultaat van zo'n reparatiesessie veel mooier is dan het oorspronkelijke object.

  Annelies herstelt dus niet alleen, maar ontwikkelt ook concepten om wat kapot of vastgelopen is nieuw leven in te blazen en oplossingen te vinden.

  Vanaf nu bent u welkom bij de workshops waar Annelies graag haar unieke kennis met u deelt!

  1 beoordeling

  Anneke G
  AG

  Anneke G

  3/12/2023

  De kinstugi-workshop met Annelies was een zeer persoonlijke, aangename workshop! We hebben genoeg geleerd en veel tips gekregen om er thuis mee verder te gaan. Een inspirerende persoon en een inspirerende omgeving.

  € 69,00

  per persoon

  Aanbod