1. Wecandoo
  2. /
  3. Onze ambachtslieden
  4. /
  5. Iris

Maak kennis met Iris.

Modeontwerper

Amsterdam

Iris is een Amsterdamse mode- en productontwerpster met een passie voor experimentele vormen en structuren.

Ambacht en innovatieve technieken gaan hand in hand in haar werk, waaronder opvallende textiele kledingstukken en interieurobjecten zoals lampenkappen en wandpanelen. Zij heeft een voorliefde voor kleding, oude gebruiksvoorwerpen en antieke meubels en combineert waar mogelijk met respect het oude met het nieuwe.

Ze studeerde in 2011 af aan het Amsterdam Fashion Institute en ontwikkelde een collectie stoffen en unieke stukken op basis van uitgebreid onderzoek naar het gebruik van innovatieve technieken. Ze keek naar de mogelijkheden van textiel en probeerde het een constructieve waarde te geven, zonder gebruik te maken van naaimachines, hechtingen of lijm.

Door te experimenteren met lasersnijden ontwikkelde zij een techniek waarbij de stof in kleine puzzelstukjes wordt gesneden die de basis vormen van het ontwerpproces. Door de puzzelstukjes handmatig te verbinden, ontstaan inspirerende vormen en structuren die kunnen resulteren in allerlei producten.

Na twee opleidingen in de mode-industrie, waar ze technische en ontwerpvaardigheden ontwikkelde, besloot ze dat de corporate fashion sector haar niet genoeg beloning, betekenis en vrijheid in haar werk zou bieden.

Ze koos dus voor een onafhankelijke weg en verdiepte zich in haar nieuwe experimentele techniek, waarin ze grote mogelijkheden zag voor diverse toepassingen. En misschien nog belangrijker; werken met deze techniek lijkt misschien complex, maar de repetitieve handmatige factor en de rustgevende oneindigheid die het oproept, reinigt het (apen)brein en kan zeer meditatief zijn. Drukke handen, rustige geest!

Haar atelier ligt in een mooie buurt! Tijdens de zomer worden in haar tuin workshops gehouden.