1. Wecandoo
  2. /
  3. Onze workshops
  4. /
  5. Eten

Maak uw eigen chocoladerepen

Wecandoo - Maak uw eigen chocoladerepen - Afbeelding nr. 1
Wecandoo - Maak uw eigen chocoladerepen - Afbeelding nr. 2
Wecandoo - Maak uw eigen chocoladerepen - Afbeelding nr. 3
Wecandoo - Maak uw eigen chocoladerepen - Afbeelding nr. 4
Wecandoo - Maak uw eigen chocoladerepen - Afbeelding nr. 5
Wecandoo - Maak uw eigen chocoladerepen - Afbeelding nr. 6

2 uur introductie met Alain

Alles over de kunst van chocolade maken

4 chocoladerepen voor uzelf

De workshop in detail

  • 2u
  • 15 jaar min.
  • 3 tot 5 deelnemers
  • Tot 5 mensen voor een privatisering
  • Wilt u werken met een gepassioneerde chocolademaker die de beste bonen selecteert en die zijn kennis op pedagogische wijze wil overdragen terwijl hij u zijn heerlijke chocoladerepen laat ontdekken? Dan bent u hier aan het juiste adres!

    Eerst zal Alain zijn aanpak en zijn commitments toelichten, evenals de hele geschiedenis van cacao! Hij verwerkt zijn chocolade vanaf de boon en zal de verschillende stadia van de transformatie in detail beschrijven, van het veld tot Alains atelier, waar hij de laatste stadia uitvoert: roosteren, pletten, malen, tempereren en gieten.

    Dan is het aan u om de handen uit de mouwen te steken! Na een inleiding in de traditionele technieken om chocolade te tempereren, gaat u met de tempereermachine aan de slag om chocoladerepen te vormen. Als u klaar bent, is het tijd om uw eigen tabletten te vormen en creatief te zijn met Alains uitgebreide selectie: bloemblaadjes, noten, boekweit, cacaobonennibs, komijn, gedroogd fruit, venkel... Hij zal u helpen om de beste combinaties te maken en zorgen dat u er plezier in hebt, terwijl hij tegelijkertijd de klassieke geheimen van de chocolaterie uit de doeken doet.

    U verlaat deze workshop met 4 chocoladerepen en een hoop nieuwe kennis!

    Deze workshop kan gelijktijdig in het Frans, Engels en Nederlands worden gegeven, afhankelijk van de deelnemers.

    Locatie van de workshop

    De workshop is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

    Deze plaats is toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

    Extra informatie

    Talen van de workshop

    Français
    English
    Nederlands

    Praktische informatie

    Apportez un tablier ou un vêtement qui ne craint pas les délicieuses tâches chocolatées, des chaussures confortables, et un pull si vous êtes de nature frileuse. 🍫

    Wecandoo - Ontmoet Alain

    Ontmoet Alain

    Chocoladefabrikant

    "Bomma' betekent 'grootmoeder' in het Brussels en 'Flora' is de naam van de grootmoeder van de medeoprichter, die haar liefde voor de keuken doorgaf aan haar kleinzoon, Alain. Net als Flora wil de chocoladefabriek verantwoordelijk en gul zijn, bereid om haar geheimen door te geven en aandacht te hebben voor wat de plaatselijke flora aan nieuwe smaken kan toevoegen.

    Het Bomma Flora avontuur is het verhaal van Alain en Bernard, zijn broer, die hem op een dag subtiel het idee in het oor fluisterde om met chocolade te gaan werken. 

    Bernard woont in Nicaragua en werkt sinds enkele jaren voor een NGO die duurzame ontwikkelingsprojecten ondersteunt. Als onderdeel van zijn missie heeft hij deelgenomen aan de chocoladebeurs van Parijs met plaatselijke producenten om de mogelijkheden binnen de cacao-industrie te verkennen. Het was bij die gelegenheid dat Alain voor het eerst een chocoladeproefstuk proefde. Hij komt er al gauw achter dat er oneindig veel ongelooflijk smakelijke soorten zijn en overweegt de mogelijkheid om er zijn brood mee te gaan verdienen. 

    Voorheen werkte Alain bij de ULB als opleider in stedelijke en ruimtelijke ordening. Op 50-jarige leeftijd besloot hij het ondernemersavontuur aan te gaan. Na twee jaar opleiding tot ambachtelijk chocolatier en twee stages besloot hij zijn eigen duurzame, circulaire en gecertificeerde biologische chocoladefabriek op te richten. Hij brengt de cacaobonen binnen, die hij zelf selecteert en van A tot Z verwerkt.

    Alain experimenteert veel met de planten die hij infuseert en mengt ze vervolgens met chocolade voor de smaak: chocoladereep met moerasspirea of venkel, chocolaatjes met lila of vlierbloesem; of voor de kleur: witte chocolade met kurkuma of spirulina...!

    Zijn activiteit maakt ook deel uit van een 'zero waste'-aanpak, want hij werkt met verpakkingen van biologische oorsprong en produceert alles op basis van de basisingrediënten: chocolade, uiteraard, maar ook pralines, ganaches, karamels, geleien, enz.. 

    Nu wil Alain iedereen bewust maken van goede producten en hen de gelegenheid geven om hun creativiteit de vrije loop te laten door het hen zelf te laten doen! Hij heet u dan ook van harte welkom in zijn atelier, dat hij deelt met Bram, een koffiebrander bij Wecandoo! 

    Zoals u ziet, kijkt Alain ernaar uit u te mogen verwelkomen in zijn Belgische chocoladefabriek die inheemse planten en kwaliteitschocolade hoog in het vaandel draagt.

    6 beoordelingen

    frederique g
    fg

    frederique g

    4/9/2024

    Très chouette atelier dans une ambiance très sympathique ! Alain a très bien su partager sa passion et nous emmener de façon claire dans l’univers du chocolat. Les étapes sont expliquées de façon précise et pas à pas. Le couronnement de cet atelier étant que chaque participant peut fabriquer sa propre tablette sous le regard et les conseils avisés d’Alain. Atelier à recommander sans hésitation aux amateurs de chocolat!

    Florence J
    FJ

    Florence J

    4/8/2024

    Atelier super sympa ! Bonne ambiance, des explications claires et on repart avec de belles tablettes de chocolat qu'on a hâte de déguster ! Merci à Alain pour cet atelier, je recommande vivement !

    Camille D
    CD

    Camille D

    2/13/2024

    Très chouette atelier avec Alain, qui nous partage sa passion et son expérience avec enthousiasme. Nous avons appris beaucoup de choses et sommes heureux d'avoir pu mettre la main à la pâte en fabriquant notre propre tablette. Nous avons également apprécié le fait qu'il rende la confection du chocolat accessible à toutes et tous, en donnant des conseils en termes de matériel et techniques réalistes, disponibles chez soi pour des non-professionnels. Merci beaucoup! :) Camille et Maxime

    Jennifer W
    JW

    Jennifer W

    2/13/2024

    Très bon atelier. Les explications sont claires et intéressantes. Alain nous met vraiment à l’aise pour réaliser la tablette de chocolat et nous partage son enthousiasme et sa passion pour le chocolat.

    Dorothea S
    DS

    Dorothea S

    1/17/2024

    Atelier didactique et très pratique. Après l'atelier, on se sent suffisamment à l'aise pour pouvoir refaire des tablettes de chocolat à la maison (y compris le tempérage du chocolat). L'artisan montre clairement les bons gestes à avoir, nous guide aussi quand c'est à notre tour de remplir le moule. Atelier très complet avec plus d'explications reçues par écrit au cours et un suivi ensuite par email. L'artisan partage sa connaissance et son savoir-faire avec une totale transparence afin que l'atielier nous soit utile par la suite, ce qui est très agréable. Je conseille le cours à tous les amateurs de chocolat qui désirent apprendre à faire des tablettes et pouvoir se débrouiller de façon autonome à la maison sans matériel trop complexe à trouver.

    Veronique d
    Vd

    Veronique d

    11/16/2022

    Atelier très gai, Alain est très accueillant et enthousiaste.

    € 70

    per persoon